thumb

Liberečtí volejbalisté byli zralí na ručník, ale přesto mistra zlomili (idnes.cz)

3. 12. 2012

"Bylo to fantastické utkání ve výborné atmosféře, lidé viděli perfektní výkony z obou stran, takových zápasů za rok moc není," liboval si Michal Nekola, trenér Liberce. "Bylo to pro nás v jednu chvíli ve druhém setu už strašně těžké, kluky musím pochválit, že se psychicky zvedli a nesložili zbraně."

"Od začátku třetího setu, kdy jsme ještě byli ve vedení, jsme pomýšleli na plný zisk tří bodů," přiznal Jan Svoboda, kouč Budějovic.

Liberečtí ztratili lehce první set a ve druhém prohrávali už 4:14! Za takové situace házejí boxerští trenéři do ringu ručník, aby jeho svěřenec utekl před drtivým K.O.

Jenže v tu chvíli se domácí skvěle zvedli, zaskočené Jihočechy donutili k chybám, vynutili si setbol, ale napínavou koncovku uhráli hosté.

"První set jsme Budějovicím darovali chybami sami, ve druhém na nás ležela těžká deka, ale najednou jsme bojovali o každý balon, ale hlavně se nám začalo dařit na servisu a atmosféra se uvolnila. Ještě jednou smekám před týmem, že se z toho ve druhé sadě dostal," podotkl Nekola, který nemohl manévrovat se sestavou, protože mu chyběli zranění blokař Beer a smečař Správka.

Duklu táhl univerzál Hadrava

Úchvatná bitva se ale zlomila až v polovině třetího dějství. Mistři z Budějovic vedli 15:12, ale po servisech Zajíčka a Hadravy a blokařském galapředstavení Staňka dokráčeli k vítězství 25:19 domácí.

"Na straně Dukly se dostal do hry Hadrava, který v úvodu moc neútočil. Domácí pak taky začali solit servis, kterým nás dostali pod tlak amy se začali trápit," popsal Vladimír Sobotka, budějovický blokař.

"V prvním setu jsem nedostal moc možností k útoku a nebyl jsem v zápřahu tak, jak potřebuju," uvedl Jan Hadrava, univerzál Liberce.

Ve vítězné euforii pokračovali Severočeši i ve čtvrtém setu a v tie-breaku zařídil klíčový čtyřbodový náskok Dukly za stavu 9:9 famózními servisy Hadrava. Zmar Jihočechů podtrhl při mečbolu Liberce zkaženým podáním blokař Mach.

"Nemůžu říct, že bychom od půlky třetího setu najednou začali hrát nějak špatně nebo nedůsledně, u soupeře se ale v útoku rozehráli Hadrava a Burrow a tým zkvalitnil přihrávku. Utkání se rázem vyrovnalo, Liberec bez problémů ztrátoval a zaslouženě vyrovnal," řekl trenér Svoboda. "V tie-breaku všichni hráli na maximum, na riziko, na sílu ať na útoku nebo servisu. Ale, bohužel, nakonec byli šťastnější domácí, protože odvážný Hadrava nám dal dvě esa a jeden velice těžký servis a bylo po zápase."

"Servisy mi šly, nebylo to ovšem vítězství jednotlivců, ale celého mančaftu, všichni zahráli výborně," upozornil Hadrava.

Volejbalisté Liberce ze sebe setřásli jeden velký komplex: v minulé sezoně měli s Budějovicemi děsivou bilanci 0:7! Třikrát prohráli v základní části a čtyřikrát ve finále.

"Konečně se přestane hlásit, že na Budějky neumíme, že na ně nemáme a že jsou jediný tým, který nad námi bude vítězit. Pokud oba splníme roli favoritů a dostaneme se zase proti sobě do finále, tak už to bude určitě vyrovnanější," tvrdí Jan Hadrava.