thumb

Vítěznou sérii zlínských volejbalistů zastavil vedoucí Liberec (idnes.cz)

14. 1. 2013

"Měl ji dobrou, trápili jsme se s ní," ocenil Zajíčkovu plachtu domácí smečař Miroslav Čajan, který dostal od 19letého libereckého mladíka dvě esa.

Zajíček strávil za čarou servisu nejvíce času ze všech aktérů utkání a zaznamenal tři přímé body. Hostující Dukla předvedla celkem osm es a většinu z nich právě plachtícím podáním.

Domácím navíc stěžovaly jeho příjem míče značky Mikasa, které se používají v zápasech týmů hrajících evropské poháry.

"Plachta míči mikasa lítá jinak než s galou a je mnohem nebezpečnější," podotkl kouč Zlína Roman Macek. Na změnu balonů však porážku nesváděl. "S mikasem jsme týden trénovali a odehráli také čtvrteční pohár v Českých Budějovicích. Liberec zkrátka dával lepší servis."

Nejmarkantnější rozdíl mezi prvním a čtvrtým týmem extraligy byl v úvodních dvou setech, v nichž domácí získali jen 20 a 16 bodů.

"První dva sety hrál Zlín až moc opatrně. Čekal jsem, že nás začne válcovat," divil se hostující kapitán Lubomír Staněk vlažnému startu Fatry.

Domácí se zvedli až poté, co Macek vystřídal tři hráče a poslal na hřiště sourozence Bartošovy s Přikrylem. "Zlepšilo se klima na hřišti," viděl Macek. "Přišli mladí kluci a začali to hecovat. Chytli jsme se na servisu, díky tomu jsme lépe bránili a hra se vyrovnala," přidal se Čajan.

Zlín snížil, tie-break si však nevynutil, protože ve čtvrté sadě promrhal vedení 15:12 a za stavu 21:22 Liberci opět vyšly tři plachtící servisy v řadě. "Škoda, že jsem tři plachty v koncovce nepřihrál," vzal na sebe Čajan ztrátu čtvrtého setu.

"Bod byl blízko a za druhou část zápasu jsme si ho zasloužili," mrzelo Macka. "Potvrdilo se ale, že jsme hráli s nejsilnějším soupeřem." Bez bodu zůstali ve 13. kole také volejbalisté Starého Města, kteří prohráli v hale ČZU Praha 0:3. Po vyrovnaném prvním setu (25:23) uhráli v dalších dvou dohromady jen 29 bodů.

"Po úvodní sadě nám odešla přihrávka, bez níž nejsme schopni kvalitně zaútočit," posteskl si kouč Starého Města Petr Karabec. Hostům navíc scházel ústřední útočník Vašíček, který má potíže se zády.