thumb

Startuje evropské osmifinále, liberečtí volejbalisté vyzvou Srby (idnes.cz)

16. 1. 2013

Pokud bude Liberec pokračovat v dosavadní úspěšné jízdě letošním ročníkem evropského Challenge Cupu, duel by mohl mít rychlý průběh. Liberečtí zatím suverénně vyprovodili nizozemský Tilburg i bulharský CSKA Sofia shodně dvakrát 3:0, srbská Vojvodina Novi Sad však nejspíš bude v boji o postup do čtvrtfinále mnohem těžším protivníkem.

"Viděl jsem čtyři zápasy Vojvodiny a je fakt, že kvalitativně je určitě výš než předchozí dva soupeři," potvrdil Michal Nekola, liberecký kouč.

Dukla má srbskému týmu co vracet. Před dvěma lety s ním totiž rovněž v evropském poháru číslo tři vypadla nejtěsnějším možným rozdílem 13:15 v rozhodujícím zlatém tie-breaku domácí odvety.

Od té doby se však oba týmy razantně proměnily. Ze současného Liberce do tohoto zápasu zasáhl pouze smečař Hýský a na srbské straně je to velmi podobné, vzájemnou bitvu pamatuje jediný blokař.

"Novi Sad má v týmu vesměs mladé talentované kluky bez cizinců a kromě nahrávače mají všichni přes dva metry. Jsou to pořádně vysocí chasníci a když se jim daří, dokážou být hodně nepříjemní v obraně na bloku," upozornil Nekola, který naopak sází na zkušenost svého celku. "My máme také pár mladých hráčů, ale celkově jsem přesvědčený, že naše mužstvo je vyzrálejší, což může hrát velkou roli."

V týmu Dukly není jistý start nahrávače Démara, kterého postihla viróza, připravený naopak už bude kanadský blokař Kaminski, jehož Liberec získal před týdnem, aby nahradil dlouhodobě zraněného Beera.

"Po půl roce budeme mít konečně do zápasu k dispozici tři blokaře, což je pro nás velké plus. Doufám, že my předvedeme jako předtím v poháru kvalitní výkon, Novi Sad vyznává rychlou dynamickou hru, moderně a pestře i na úkor chyb, které k tomu mládí patří. Jsou hodně nevyzpytatelní, jsou schopní odehrát fantastický set, ale vzápětí spadnout úplně dolů," konstatoval Nekola, jenž doufá v podporu libereckých diváků.

"Proti Odoleně Vodě jich přišlo plno a hráčům ta podpora strašně pomáhá, což potvrdili právě proti Odolce, kdy to nezabalili a dokázali už ztracený zápas vyhrát. Věřím, že ti fanoušci, kteří přijdou, nebudou litovat a uvidí výborný evropský volejbal." Dnešní první utkání osmifinále Challenge Cupu začne v hale Dukly v 18.00, řídit ho budou Švýcar Weinberger a Polák Król.