thumb

Už se těším na boje o český volejbalový titul, tvrdí liberecký Kanaďan (idnes.cz)

31. 1. 2013

"Můj celý první zápas jsem si užil. Potvrdilo se mi, že Dukla má výborný mančaft, který bude hrát o titul. Na ty boje se moc těším a věřím, že klukům pomůžu," říkal 28letý 205 centimetrů vysoký Adam Kaminski, který má polské rodiče, ale narodil se už v Kanadě.

Jak se vlastně dostane Kanaďan na sever Čech do Liberce?
Nic těžkého. Dostal jsem nabídku od mého manažera a rozhodování bylo krátké, tak den dva. Zjistil jsem si, že Dukla je první v české extralize a úspěšně bojuje v evropském Challenge Cupu. A také jsem se díval na soupisku a věděl jsem, že za Liberec hraje Američan Ryan Burrow, takže si budu moct na začátku s kým pokecat, než se rozkoukám. Ale umím samozřejmě polsky, takže jsem neměl strach, že bych se nějak nedomluvil i s ostatními libereckými kluky.

Kde jste působil předtím?
V loňské sezoně jsem hrál v nejvyšší polské lize za Kielce, ale došly jim peníze, takže do tohoto ročníku už jsem nenaskočil. Tak jsem trénoval a hrál na turnajích v reprezentačním mužstvu Kanady.

Měl jste do vašeho přestupu do Liberce už nějaké zkušenosti s českým volejbalem?
Asi před dvěma lety jsem hrál za kanadský národní tým v Karlových Varech proti české reprezentaci. A když jsem hrával v Polsku, tak si pamatuju jako protihráče nahrávače Ticháčka, o kterém jsem se v Liberci dozvěděl, že shodou okolností pochází právě z Dukly.

Jak se vám v Liberci líbí?
Zatím jsem toho moc neviděl, ale pokud jde třeba o počasí, o ty mrazy, co tady teď byly, tak to je stejné jako v Kanadě. V Liberci je zima a u nás taky.

Co říkáte úrovni české extraligy?
Jsou v ní veliké rozdíly v kvalitě týmů. Těch prvních pět šest mužstev předvádí opravdu velice kvalitní volejbal, ale ty další hodně zaostávají. To se ukázalo třeba teď v zápase proti Starému Městu.

Můžete to srovnat s polskou nejvyšší soutěží, kde jste naposledy hrál?
Tam je to mnohem vyrovnanější, mají víc lepších týmů a rozdíly nejsou takové. Třeba i proti soupeřům ze spodu tabulky to byly hodně těžké zápasy.

Jak trávíte v Liberci volný čas?
Toho zatím moc nebylo... Máme náročný program, hrajeme zápasy dvakrát týdně, takže trénujeme a hodně cestujeme. A když nějaké volno je, tak chodím do města, nejvíc do obchodního centra Forum, na ubytovně Dukly většinou čtu nebo sleduju internet. A v neděli jsem byl poprvé na českém hokeji, když Bílí Tygři porazili Plzeň. Moc se mi to líbilo. Úroveň hry byla dobrá, hokeji fandím.

Jaký je váš největší úspěch v kariéře?
Za ten můžu asi považovat zisk stříbrných medailí v týmu Kanady na univerziádě v roce 2007.