thumb

Volejbalisté Liberce jsou ve finále. Příbram porazili i počtvrté (idnes.cz)

9. 4. 2014

Liberec se naposledy z mistrovského titulu radoval v roce 2003. Od té doby Dukla pětkrát prohrála ve finále, naposledy předloni s Českými Budějovicemi.

Letos Liberec v play off ještě neprohrál, Brno i Příbram vyřadil shodným poměrem 4:0. Příbram dokázala dva duely dovést do tie-breaku, ani jeden však nezvládla.

Příbramský trenér Petr Brom uznal, že Dukla byla v sérii lepší. "Ale chtěl bych poděkovat hráčům, byla to velká nálož. Projevila se náročnost série s Ostravou, kde se hrálo sedm zápasů," řekl České televizi. "Jsem rád, že jsme to zvládli, bylo to nesmírně těžké. Příbram riskovala servis a vycházelo jí to, ale my to ustáli," poznamenal liberecký kouč Michal Nekola.

Zlín v pondělí po výhře 3:1 snížil stav série s Českými Budějovicemi, dnes ale nezvládl klíčovou pasáž zkráceného pátého setu. Další utkání se hraje na jihu Čech v pátek od 19:00.

Mečbol proměnil bodem z podání nahrávač Filip Habr, který přitom nastoupil v základní sestavě na postu univerzála a s 14 body byl druhým nejlepším hráčem hostů.

"Habr hrál na účku dobře, z tréninku vím, že je to naturelem útočník. Ale když jsme ztratili první set a prohrávali i v druhém, tak šel místo Zapletala na hřiště Kriško a Habr se vrátil na nahrávku, protože jsme potřebovali změnit rytmus. A to byl asi rozhodující moment zápasu," řekl ČTK trenér Jihostroje Jan Svoboda.

Podobný taktický tah Svoboda udělal i na lavičce Kladna ve finále extraligy v roce 2005. Tehdy mu k titulu pomohl slovenský nahrávač Branislav Skladaný na pozici smečaře.